Speditőr, Feladó:

a feladó kötelezi magát a megbízó számára, hogy saját néven a megbízó számlájára elszállítja az árut egyik pontból a másikba, a megbízó pedig kötelezi, hogy ezért a szolgáltatásért a szállítónak díjat fizet.

 

Részrakomány:

ez az áru rakodása egy olyan autóban, amelyben már van rakomány. Az ügyfél általában nem akarja megfizetni az egész autót, de csak egy részét.

 

RAKODÓ FELÜLET:

az áru által elfoglalt terület méterben való kifejezése egy átlagos, 2,40 m széles jármünél. Ha a jármű szélessége kissebb, mint 2,40 méter, nélkülözhetetlen a raklapok száma és mérete, amelyek az autóba lesznek elhelyezve. Ilyen helyzetek leginább az ávia típusú autóknal lehetnek, ahol az autó szélessége 2,20 vagy 2,35 m.

 

RAKLAP:

fa alátét, áthelyezés vagy áru tárolására. Leginkább 3 típusú raklapot használunk

  1. EWP (1,20 X 0,80)
  2. Pool ipar (1,20 x 1,00)
  3. IBCS (1,20 x 1,20)

\"\"

ADR:

veszélyes áru rövidítése. Veszélyes áru szállítása esetén, mint pld. robbanó anyagok, könnyen lángra kapó anyagok és olyan anyagok, amelyek az ADR nyilatkozat alá esnek, amelyek Európa szerte egyformák. Arról, hogy az áru az ADR nyilatkozat alá esik vagy sem a feladónak kell meggyőződnie és fel kell, hogy legyen tüntetve a megrendelésen, hogy milyen típusú ADR-ről van szó. A kereskedő feladata továbbítani az információt a szállítmányozónak. A szállítmányozó, akinek vannak erre a célra kiképzett sofőrjei, átalakított és felszerelt járműi, képes megálapítani az ADR osztályzás alapján, hogy milyen veszélyességi típusú árúról van szó. ADR osztályzást 9 osztályra bonthatjuk.

 

MÉRETEN FELŰLI SZÁLLÍTÁS:

olyan áruk szállítása, amelyek közül legalább az egyik méret meghaladja a  13,6 m hosszúságot, 2,45 m szélességet, 3 m magasságot és 25 t-nál nagyobb tömegű.